W czym przechowywać mięso i wyroby mięsne?

Posted on

Każdy zakład mięsny chce oferować klientom wyroby o najlepszej jakości. Żeby temu sprostać, trzeba się postarać nie tylko o najlepsze surowce, ale także wykorzystywać najlepszy sprzęt do produkcji oraz zachowywać idealną czystość. Pomogą w tym pojemniki masarskie.

Jakie pojemniki na mięso wybrać?

Produkcja mięsna nie może się obejść bez odpowiednich pojemników. Muszą one mieć nie tylko dobrze dobraną pojemność, ale także sprostać wielu innym wymogom. Niezbędne są certyfikaty, które dopuszczają wybrane pojemniki do kontaktu z żywnością. Obecnie standardowo używa się pojemników plastikowych na mięso. Produkowane są w wielu różnych rodzajach, co umożliwia ich dobre dopasowanie do potrzeb. Mogą być używane na każdym etapie produkcji, począwszy od rozbioru mięsa, a skończywszy na transporcie do hurtowni i sklepu.Warto zwrócić uwagę na pojemniki masarskie, które można składować piętrowo. Pozwoli to na bardzo dobre zagospodarowanie przestrzeni magazynowej oraz ułatwi transport. Większość produkowanych pojemników ma obecnie ustandaryzowane wymiary, co też ułatwia ich magazynowanie.

Dlaczego pojemniki plastikowe na mięso są najlepsze?

Pojemniki plastikowe na mięso zdobyły ogromną popularność dzięki swoim licznym zaletom. Przede wszystkim producenci oferują wiele różnych rodzajów, a wszystkie zaopatrzone są w wygodne otwory i uchwyty ułatwiające ich przenoszenie. Różne kolory pomagają w szybkim zorientowaniu się, co jest w środku.Jednak najważniejszymi zaletami tych wykonanych z polietylenu pojemników są wytrzymałość i łatwość utrzymania w czystości. Polietylen o dużej gęstości jest niezwykle wytrzymały na różnego rodzaju uderzenia i zgniecenia, co pozwala na długie użytkowanie pojemnika, który jest z niego wykonany. Bez problemu zachowuje swoje właściwości w niskich i wysokich temperaturach, a przecież trzeba pamiętać, że mięso i wyroby mięsne muszą być przechowywane w niskich temperaturach.Gładka powierzchnia i wytrzymałość na czynniki chemiczne sprawia, że pojemniki na mięso są bardzo łatwe do mycia. Można jest też wyparzać czy dezynfekować środkami chemicznymi, dopuszczonymi do stosowania w przemyśle mięsnym.Pojemniki plastikowe na mięso nie zanieczyszczają też środowiska, ponieważ po śmierci technicznej nadają się do recyklingu.